Já a moje já

2. Jak funguje DSLR (digitální jednooká zrcadlovka)

29.08.2008 21:32

Abyste pochopili, jak zhruba funguje DSLR, začnu dnešní článek mírně poupravenou citací z wikipedie:
„Digitální zrcadlovka (zkráceně DSLR, z angl. Digital Single-Lens Reflex camera) je obdobou klasické zrcadlovky, ale používá místo filmu digitální snímač. Světlo prochází objektivem a odráží se přes zrcadlo do pentaprizmatického hranolu a dál do hledáčku. Některé levnější varianty pak místo hranolu používají soustavu zrcadel. V hledáčku je tedy vidět přesně to, co skutečně fotíte. Při expozici dojde ke sklopení zrcadla a světlo pak dopadá přímo na snímač.“

Pro upřesnění: hledáček mívá např. 95% pokrytí, takže nevidíte „úplně“ všechno. Čím světelnější objektiv máte nasazený, tím světlejší a tudíž lepší obraz vidíte v hledáčku (k tomu se dostaneme v některém z dalších dílů). Při samotné expozici v hledáčku nevidíte vůbec nic, protože je (na krátkou dobu) zakrytý zrcátkem, aby touto cestou „neunikalo“ světlo, které dopadá na snímač, což by mohlo znehodnotit fotku.
 
U DSLR se můžeme setkat s dvěma základními typy snímačů (CCD a CMOS), přičemž rozdíly mezi nimi jsou v podstatě minimální. U levnějších amatérských zrcadlovek bývá snímač s označením APS-C a rozměry 22x15mm; zde se setkáváme s pojmem crop faktor. Ten značí, kolikrát je daný snímač menší než kinofilmové políčko. Obvykle bývá crop faktor 1,5 nebo 1,6. Pokud má zrcadlovka snímač velikosti kinofilmového políčka, značíme jej slovy „full frame“ a snímač má rozměry 36x24mm. Menší snímač není na závadu, ale když na toto tělo nasadíme například objektiv s ohniskovou vzdáleností 50mm, musíme tuto vynásobit crop faktorem, takže máme ve výsledku objektiv s ohniskovou vzdáleností 75mm(pokud je crop faktor 1,6 , potom bude vzdálenost 80mm). Tato nicneříkající čísla pochopíte, pokud budete pozorně číst i následující články. S crop-faktorem jsem měla nějakou dobu problém, a to i proto, že na objektivech jsou vlastně uváděny ohniskové vzdálenosti pro full-frame snímač, takže pokud máte APS-C snímač, musíte si je vždycky přepočítat. Myslím ale, že tu „správnou“ ohniskovou vzdálenost budete vybírat spíš od oka, než podle nějakých matematických výpočtů.

Na závěr jedna zajímavost. Samotné „cvaknutí“, které slyšíte po zmáčknutí spouště není nic jiného než zvuk zrcátka, které se právě sklopilo a zase vrátilo na původní místo. Při sériovém snímání takhle zrcátko pracuje na každý snímek zvlášť.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.