Já a moje já

PHOTOSHOP 1.díl - Úvod do programu Photoshop

14.10.2008 21:41


Na začátek drobná poznámka: Moje postupy bude možné z velké většiny vztáhnout obecně na všechny možné verze Photoshopu (já se zde jeho historii věnovat nebudu, něco o ní si můžete najít například na https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop , pokud umíte anglicky), takže není tak důležité, kterou verzi máte. Starší verze je možné koupit třeba z druhé ruky, když budete chvilku hledat, a k „běžné práci“ vám úplně stačí. Setkala jsem se s názory, že Photoshop 7 je úplně dostačující a vyšší verze už jsou doplněny pouze o „zbytečnosti“, bez kterých se obejdete. Já budu každopádně používat Photoshop CS2/CS3 (=10./11.verze). Pojmy budu psát především v angličtině, ale budu se snažit vyhovět i vám, kteří dáváte přednost češtině. S češtinou je pouze jediný problém – některé pojmy jsou nepřeložitelné termíny, a zde překladatelé většinou pohořeli; i proto budu jako první vždy uvádět anglické výrazy. 


Není špatné si pro pochopení tohoto programu koupit nějakou knížku k tomu určenou, která bude sedět konkrétně na vaši verzi. Možná vám ale bude stačit, když si projdete články na internetu, zadáte do vyhledávačů „photoshop“, prohlédnete a projdete si nějaké ty tutorialy na youtube…


Už dost řečí, které jste stejně určitě jen proletěli očima a ani jste si je pořádně nepřečetli. Teď ale už dávejte pozor. Pokud něčemu neporozumíte, většinou pomůže, když si to přečtete ještě jednou. Když ale ani napodesáté nepochopíte, co jsem tím chtěla říct, stačí mi napsat e-mail na michy-91@seznam.cz a já se vám pokusím pomoct.


Tak tedy: Nejdříve si otevřete okno Photoshopu. Jak vidíte, budete mít k vaší práci velké množství nástrojů, palet a dalších věcí po okraji okna. Určitě jste si také všimli, že čím větší monitor máte, tím více ovládacích prvků, případně grafik se vám na něj vejde.


Jednotlivé ovládací panely neboli paletky si pak můžete ve vašem Photoshopu uspořádat přesně podle vašich představ nebo podle toho, jak často je využíváte. Pokud se budete chtít některé z paletek zbavit, stačí ji zavřít křížkem v pravém rožku. Zpětně se paletky dají vyvolat v horním menu (část Window), kde je jejich úplný seznam. Dokonce zde zároveň vidíte, které z nich právě máte ve svém okně (ty jsou označené háčkem) a které ne. Paletky si můžete i seskupovat – jednoduše je přetáhnete tam, kam potřebujete. Dají se také poskládat pod okno, ve kterém pracujete; můžete s nimi také pohybovat po celé pracovní ploše. Protože na různé grafické práce se vám můžou hodit různé paletky, není nic snazšího než si vaši pracovní plochu uložit (pomocí příkazu Window-Workspace-Save Workspace). Nezapomeňte si ji pojmenovat, protože je dost možné, že pokud tak neuděláte, nebudete vědět, jestli je třeba prostředí s názvem „Workspace_1354“ to, které právě hledáte.


Pokud se budete muset v průběhu vaší práce na chvíli zbavit paletek, stačí stisknout klávesu „F“ . Ano, teď máte pět sekund na to si to sami vyzkoušet…Dobrá, stačí. Jak jste jistě zjistili, jsou tu čtyři varianty zobrazení. V těch režimech, kde za vaší grafikou uvidíte jednolitou spojitou barvu, si ji můžete i sami přenastavit na takovou, jaká vám zrovna bude vyhovovat – zkuste na ni kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat příkaz „Select custom color“. Další zkratka, která se vám může při nutnosti skrytí palet hodit, je „Tab“. Například chcete-li udělat výběr, který bude přesahovat velikost vašeho pracovního prostoru a bude zasahovat „za paletky“, můžete použít právě Tabulátor.
V levé části vašeho pracovního okna se nachází Paleta Nástrojů, obsahující všechny nástroje, potřebné pro vaši práci. Teď si je prohlédněte a já jen v rychlosti vypíšu anglické + české názvy některých z nich a budu se snažit velice zhruba vysvětlit, k čemu vlastně slouží. Budeme postupovat shora. 


Nejvýše se nachází nástroje pro výběr (selekce), konkrétně Rectangular Marquee Tool (Obdélníkový výběr), Elliptical Marquee Tool (Eliptický výběr). Využívají se, například pokud chcete pro svou práci vybrat pouze určitou oblast grafiky.
Pod těmito nástroji se nachází Lasso Tool (Laso) a jeho další dva blízcí příbuzní (ty objevíte, pokud na Lasu chvíli podržíte myš). Tyto nástroje slouží také pro výběr, a to jiného tvaru, než čtverce nebo obdélníku.
Vedle nich můžete najít skvělý nástroj Magic Wand Tool (Kouzelná hůlka), který slouží…ano, také k výběru oblastí například na základě velmi podobné barevnosti.


Dále zde máme Crop Tool (Oříznutí) – nástroj, sloužící k oříznutí fotografií atp.
Velmi významným je dle mého i nástroj Paint Brush (Štětec), se kterým se naučíte s trochou trpělivosti dělat opravdové zázraky. Slouží například k malování.
Clone Stamp Tool (Klonovací razítko) je dalším nástrojem, sloužícím například k „vymazání“ nechtěných prvků grafiky nebo fotografie, k retuši a dalším významným úpravám.


Ze dalších zmiňme alespoň nástroj Text – ten lze využít například při tvorbě reklam, log nebo pro jednoduché vložení textu do vaší fotografie.
Nyní se podívejte na dva jednobarevné čtverečky s oboustrannou šipečkou. Ty symbolizují barvu, kterou máte zvolenou pro popředí (to je ten, který jde vidět z větší části) a pozadí. Implicitně zde vidíte černou pro popředí a bílou pro pozadí. Tyto základní barvy (černá + bílá) si můžete lehce nastavit stisknutím klávesy D; stiskem klávesy X je můžete vzájemně prohazovat. Kliknutím na jeden ze čtverečků si můžete sami nastavit jakoukoli barvu pro popředí či pozadí. Časem pochopíte, že některé z nástrojů pracují s barvou popředí, jiné s barvou pozadí


To by prozatím k paletě nástrojů mohlo stačit.


Příště si povíme něco o vytvoření, otevření nebo ukládání dokumentu a některých paletkách a nástrojích, které se budete postupně učit používat.


Chtěli byste se dozvědět něco dalšího, co tento článek neobsahuje? Nebojte se to napsat do sekce „Vaše připomínky“ nebo mi vaši otázku odeslat na můj e-mail: Michy-91@seznam.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.