Já a moje já

Programy, sloužící k úpravě fotografií

05.09.2008 16:13

Téměř nikdo, kdo fotí, se neobejde bez programů na úpravu fotografií. Nabízím vám několik základních možností.

1. Stáhněte si některý z freeware programů; takový Gimp není vůbec špatnou volbou. Další z možností je například program Picasa, který slouží ale spíše k třídění fotografií nebo jejich prezentaci. Přesto zvládá základní úpravy, jako je odstranění efektu červených očí, doostření, oteplení barev, efekt sepia a další.
2. Kupte si některý z levnějších programů. V této skupině se nabízí například Adobe Photoshop Elements (aktuální verze 6.0, cena asi 2200kč); dalším kandidátem je český výtvor s názvem Zoner Photo Studio (aktuální verze 10.0, která vás přijde asi na 1900kč); pozor, nevyplatí se pořizovat osekané verze Zoneru - ta kompletní totiž není o moc dražší a o nic v ní nepřijdete. Další (a podle mého názoru také nejlepší) možností je studentská licence na Adobe Photoshop, která stojí kolem 1200 Kč a můžete ji využívat pro nekomerční účely max. do 26 let s tím, že musíte doložit vaše studium). Poslední ze zde uváděných možností je Adobe Lightroom, taky poměrně kvalitní program (aktuální verze 2.0, cena kolem 7000 Kč).
3. Pokud to myslíte opravdu vážně, kupte Photoshop (doporučuji samozřejmě nejdříve vyzkoušet). Určitě si můžete koupit některou ze starších verzí od člověka, který jej nevyužívá, nebo tu nejnovější po internetu. Za aktuální verzi Photoshop CS3 (CS= creative suite) zaplatíte asi kolem 20-25000 Kč, cena jde ale poměrně rychle dolů, takže se možná vyplatí chvilku počkat.


Já osobně jsem zkoušela Zoner, Gimp a Photoshop. Na těchto stránkách se budeme věnovat základům třetího z výše zmíněných programů. Naučíte se tedy, jak používat Photoshop ke svému prospěchu a jak z něj vytěžit maximum.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.